Autor: 021.rs

Novi Sad
11.04.2021.
11:10 > 11:15
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuje da u martu uveliko počinje gnežđenje ptica dupljašica i drugih šumskih vrsta, a da početkom aprila pristižu i selice sa juga, te je neophodno u potpunosti zaustaviti seču šuma jer se time krši više članova Zakona o zaštiti prirode i međunarodni propisi koje je Republika Srbija potpisala i u parlamentu ratifikovala.
  • Bojan

    12.04.2021 11:36
    @@

    Kakav "vlasnik šume u NP"? Sva prirodna dobra u nacionalnom parku su u državnom vlasništvu, a čak ni uprava parka NE SME ništa da seče ako nije isključivo u svrhe održavanja šume. Sam podatak da NP Fruška Gora zarađuje većinu sredstava od prodaje drvne građe predstavlja kriminal svetskih razmera.
  • @rodjeni

    12.04.2021 08:56
    pa i ovde ne sece niko izvan
    sece NP ili vlasnik sume u NP
  • Rođeni

    12.04.2021 00:50
    NP F. Gora
    Ajd ti druže, budi Baja pa poseci drvo u Jeloustoun NP Ili negde po Kanadi ? Zatvor u najavi. Poštuje se zakon, jednostavno.
  • Jovan

    11.04.2021 17:31
    E moji
    E moji novosadski ekolozi i zaljubljenici u prirodu, niste kadri... Pitajte Ćutu kako se to rešava.
  • Vlada

    11.04.2021 16:12
    @Bukovac

    Ala si se pretrgao za opšte dobro što si sebi sredio voćnjak...
  • /

    11.04.2021 15:40
    /
    ma grebu sve sto se moze odneti samo da ne ostane nista u vojvodini.
    kanda ce se vojvodina osamostaliti
  • Polako Srbine

    11.04.2021 15:35
    Za našu decu
    Ta šuma se mora poseći, vozači kvadova su ugroženi, drveće je na sve strane, kad se neko skandžija u kakav brest onda će biti kuknjave. To se naša deca iživlj. hoću reći igraju, a vama je samo do ptica stalo.
  • Bukovac

    11.04.2021 15:13
    jos jedno udruzenje zabrinuto za tudje dobro
    posadiste ste li ikad jedno drvo ?
    ja jesenas 15
    ovo prilece 5
    pa nemam vremena za tudje brige
    a zivim na ivici NP Fruska Gora
  • RoBot

    11.04.2021 15:11
    BP
    Pa u Bačkoj Palanci su posekli sve šume koje postoje, stogodišnje hrastove, da bi posadili topolu nekad. Polojska šuma, Bagremara, sve šume uz Dunav...pustoš ostala
  • Sabahudin

    11.04.2021 14:46
    Omerović
    Popovi samo misle kako još više para da strpaju u džepove
    Ima da na Fruškoj gori još osvane gradska deponija za NS, Rumu...
    A tek u one podzemne magacine šta se tamo radioaktivnog otpada može ostaviti...
    Popovi su zemaljsko zlo
  • Nick Nejmovic

    11.04.2021 13:45
    vojvodina opustosena
    U vojvodini sume nema osim u Nacionalnom Parku na Fruskoj Gori i tu se sece. Uz Dunav se na obali vadi pesak po cenu unistenja nasipa ili rezervata za ptice. U Prirodnom Rezervatu Podunavlje izlovljavaju ribu. U jarcima pored puta nabacana iskoriscena creva za navodnjavanje. Kanal DTD zatrpan muljem. Podzemne vode sirom Vojvodine zagadjene do 5m dubine. Zemlja sirom Vojvodine isposcena usled intenzivne poljoprivrede i upotrebe vestackih djubriva bez stajskog djubriva. Mnoga naselja i dalje nemaju kanalizaciju nego septicke jame. Paori truju i ubijaju puskama zasticene vrste ptica. Cak je i u Deliblatskoj pescari jedne godine zgodan "izbio pozar" koji je posluzio kao izgovor da se seku stabla posadjena jos za vreme Austougarske da bi se obuzdalo sirenje peska. To je samo za Vojvodinu, a isto se desava sirom Srbije. Posle SNS-a nece ostati kamen na kamenu. Bukvalno!
  • Ja

    11.04.2021 13:26
    Predlog
    Pitam se zašto su najašili na Frušku goru, atraktivne lokacije su i na području Avale pa nek pređu malo tamo da seku i zidaju čisto me zanima šta će se desiti. Neka prestanu uništavati Frušku goru ili vlast nije zainteresovana da je sačuva! Neka se stide svi koji su odgovorni za očuvanje naše lepe Fruške gore
  • Prečanka

    11.04.2021 13:26
    (Eh, da moja baba ima točkove)
    Već nekoliko godina unazad šetnja Fruškom gorom mi na momente donese trenutke jeze, najviše onda kada naiđem na duži potez nedavne seče - da jeste lepo videti plavo nebo iznad, ali mi se stomak stegne od tolikog šumskog pokolja i pogleda na patrljke života.
    I onda sam počela da izbegavam takve rute, ali sve manje mi preostaje.

    Ove godine primetila nešto što me je još više uplašilo - sve se manje čuje poj ptica.
    Možemo reći da je to zbog kvadova, seče.... Svakako zbog čoveka.

    Nije mi jasno zašto su restitucijom vratili crkvi ono što je pripadalo nacionalnom parku, što je bilo pod kakvom-takvom zaštitom. Kao što nisu uvek vlasnicima vratili baš bivšu imovinu, mogli su i crkvi nešto drugo da ponude...
  • mrva

    11.04.2021 12:57
    Juce sam kako to cesto vikendom cinim, pesacio po Fruskoj gori. "Raspalio" lepu solo turu, 30 tak km. Priroda je prelepa i nisam dozvolio da mi bilo sta pokvari užitak ali samo slep ili glup ne bi primetio toliko očigledno: seče i razvaljivanja nikada vise nije bilo; đubreta takođe (valjda te dve stvari idu zajedno). Planinarske staze su u mnogim delovima razvaljene! Na potezu od Crv. čota ka Srnećem potoku, devastirana šuma, nekada planinarska staza sada kaljuga kojom se izvlače drva, gomile balvana 4 metra u visinu.. a već u 7h ujutru mašina sa "kandžom" vredno radi i pretovara trupce pa je zakrcila nekadasnju stazu a prolaznik je primoran da je nasiroko obilazi jer covek u kabini apsolutne ne obraca paznju na bilo sta osim na posao. Slicnih prizora na sve strane. Šuma proređena gde god su joj lako mogli prici (zone uz Partizanski put i slicno). Sece se zdravo drvo, cak i mlada tanja stabla, samo da se navuce... Kod Crvenog čota uništen znak mehanizacijom i bezobzirnim navlacenjem drveta. Nize niz stazu uništena drvena hranilica za divljač! DA LI ĆE BITI POPRAVLJENO I ŠTETA NADOKNAĐENA!!?? OD ČIJIH NOVACA I DA LI JE MORALO DA SE UNIŠTI!!??
    Smeće:
    Na sve strane, gde god se seče, tu su gomile đubreta, plast. flaše od piva, konzerve od hrane, kanisteri od ulja za mašine.. U najdubljoj šumi se takve stvari mogu naći! Ima se utisak da je neko pustio najgoru bagru sa zadatkon da načini najveću štetu!
  • Ivan

    11.04.2021 12:30
    Zemaro,idi oklen si došao,pa tamo sijeci,kad ste došli ovdevideli ste svet
  • Rekitchma

    11.04.2021 12:26
    Smrdija
    Ne znam sta cekate beskicmene srbende, da vas ovi izstranke strucnjaci navlače jednog po jednog na k....eve da biste poceli da se bunite! Sve su ra...bali , nista ne funkcioniše, ljufi smrde od tolikih podguznih disciplina koje stw ppceli da smatrate za normalne, ko je normalan taj je ignorant, fuuuuj!
  • rale

    11.04.2021 12:11
    Danas sam provozao kola i malo prošetao po Fruškoj. Gotovo da nema dela od Paragova od Brankovca da se ne mogu videti sporadično isečeno drveće, panjevi i ostalo. Potrebno je postaviti nezavisno telo da nadgleda ovu organizovanu pljačku i uništavanje.
  • Zemara

    11.04.2021 12:01
    ...nek radi motorka...ha,ha,ha...ne možete nam ništa...ha,ha,ha...sve to lijepo treba saseć...ha,ha,ha...i izbetonirat...ha,ha,ha...jer se u šumi odvajkada kriju vuci i međedi...i mi sa onijeh strana znamo šta sa šumama valja činit...ha,ha,ha...nek radi motorka, nek radi miješalca....ha,ha,ha...
  • kz

    11.04.2021 11:59
    podnesite krivične prijave protiv vlasnika zemljišta
    ako je to eparhija, protiv njih
  • Pan5er

    11.04.2021 11:45
    Esenesovski gestapo se nakon uništavanja svih ljudskih i moralnih vrednosti obrušio na prirodu i sad krči, razvaljuje, kopa, seče, lomi, otima, prodaje... Tako je to kad maloumni, jedva obrazovani, ali pohlepni i bahati gmizavci dođu na vlast.

    Nedostajaće vam, bagro okupatorska, to zelenilo, miris lišča i svež vazduh u zatvorskim ćelijama.
  • Salamander

    11.04.2021 11:41
    mantije i ptice
    arči crkva, ali odakle crkvama materijalni imetak?


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna